الگوریتم Page Layout یک تغییر در الگوریتم رتبه بندی گوگل است که در تاریخ 19 ژانویه سال 2012 معرفی شد. دقیقاً هدف از وجود این الگوریتم چیست؟
در برخی از سایتها، کاربران برای رسیدن به محتوای مورد نظرشان، مجبورند کلی پیمایش (اسکرول) کنند تا به پائین صفحه بروند. چرا؟ چون بالای صفحه به جز تبلیغات، چیز دیگری نیست!
همهی کاربران انتظار دارند، محتوای مهمی که به دنبال آن هستند در بالای صفحه سایت باشد (بخشی از صفحه که قبل از پیمایش کاربر قابل مشاهده است)، اما در بسیاری از سایتها تبلیغات و اطلاعات کمارزشی، آنجا قرار گرفته است.
فهرست مطالب
معرفی الگوریتم Page Layout
گوگل متوجه شده است که تبلیغات، کاربران را آزرده کرده است و برای مقابله با این موضوع، الگوریتم Page Layout گوگل را ایجاد کرد. این یک قدم درست دیگر، در تلاش گوگل برای ایجاد سایتهایی تا حد امکان کاربر پسند بود.
بسیاری از سایتهای موجود، با استفاده از AdSense گوگل، برای کسب درآمد به وجود آمده اند. و یکی از متداول ترین روشهایِ این کار، تبلیغات است.
AdSense گوگل یکی از خدمات رایگان گوگل است که به مدیران سایت اجازه میدهد تبلیغات چند رسانه ای را از نوع: متنی/بنری، عکس و ویدئو را در سایت خود قرار دهند و از طریق آن درآمد کسب کنند.
عمدتاً، گوگل این موضوع را درک میکند، خصوصاً به این دلیل که خود سایت گوگل با استفاده از تبلیغات، تبدیل به غول اینترنتی شده است.
در حالی که این حرکت نشان دهنده تعهد گوگل برای بهبود کیفیت محتوا است، اما بسیاری میگویند که راه اندازی Page Layout ریاکارانه است؛ زیرا گوگل قانون خود را نقض میکند.
چراکه گوگل، مشتریان AdSense خود را تشویق میکند، تبلیغات را در بالای صفحه قرار دهند تا میزان کلیک آنها بهبود یابد.
با این وجود سایتهایی وجود دارند که برای تبلیغات خود از بلوکهای بزرگ تبلیغاتی، بیشتر از حد مجاز استفاده میکنند؛ و هدف اصلی الگوریتم Page Layout گوگل جلوگیری از این دست سایتها است.
تاثیر الگوریتم Page Layout گوگل در رتبه بندی سایت
آیا میدانستید گوگل هنگام تعیین رتبه بندی (Ranking)، ساختار محتوای یک صفحه را بررسی میکند! بنابراین اگر موارد خاصی از چیزهای دیگر بیش از حد باشد یا همه آنها در یک منطقه قرار بگیرند، گوگل در هنگام ارائه لیستهای موتور جستجو، این مسئله را در نظر میگیرد.
اگر روی یک سایت کلیک کنید و بخشی از سایت که اول آن را میبینید، محتوای قابل مشاهده زیادی نداشته باشد، یا بخش بزرگی از صفحه اصلی سایت به تبلیغات اختصاص داده باشد، این خیلی تجربهی کاربری خوبی نیست. چنین سایتهایی ممکن است رتبه بالایی برای پیشرفت نداشته باشند.
واکنشها در زمان معرفی این الگوریتم
گوگل اخیراً الگوریتم Page Layout را بروزرسانی کرده و مثل همیشه این خبر توسط مت کاتس، دیکتاتور سئو، منتشر شده است. بیایید به یک توییت توسط وی در این زمینه نگاه کنیم.
“بروزرسانی این الگوریتم گوگل که امروز راه اندازی میشود، حدوداً 0.7 از جستجوهای انگلیسی را به طور محسوسی تحت تأثیر قرار خواهد داد. ما شکایاتی از کاربران شنیده ایم که اگر آنها روی نتیجه کلیک کنند و یافتن محتوای واقعی، مشکل باشد رضایت آنها را در پی نخواهد داشت”.
به جای رفتن به پایین صفحه و پس از انبوهی تبلیغات، کاربران میخواهند بلافاصله محتوا را ببینند. بنابراین سایتهایی که محتوای “بالای صفحه” زیادی دارند میتوانند تحت تأثیر الگوریتم Page Layout قرار بگیرند.
دنی سالیوان در مقاله اخیر در مورد Search Engine Land به همین قسمت اشاره کرد:
“خوب این به چه معنا است؟ اساساً این بدان معنی است که 0.7٪ از سایتهای آنلاین تحت تأثیر این تغییر قرار گرفته اند و بیشتر آنها سایتهایی با تبلیغات بسیار زیاد در بالای صفحه بوده اند.
به عنوان یک قاعده کلی، من معمولاً میگویم اگر برای دیدن محتوا باید به پایین صفحه بروید یا بیش از 3 تبلیغ در بالای صفحه دارید که نسبتاً بزرگ هستند، بهتر است که دستی به ظاهر سایت خود بکشید. در غیر این صورت، ممکن است در هنگام بروزرسانیهایی از این دست توسط Page Layout Algorithm مجازات شوید”.
اظهارات گوگل درباره الگوریتم Page Layout
گوگل میگوید که کمتر از 1٪ جستجوها به طور محسوسی تحت تأثیر این تغییر الگوریتم قرار میگیرند، اما مدیران سایت و طراحان نیز باید این را مورد توجه قرار دهند. استفاده از این روش تبلیغات و محتوا بعداً میتواند بر روی بهینه سازی موتور جستجو در سایت سایت تأثیر منفی بگذارد.
گوگل اظهار داشت: مدیرانی که معتقدند سایت آنها تحت تأثیر منفی قرار گرفته است، باید نحوهی استفاده سایت، از محتوای بالای صفحه و همچنین مخفی بودن مطالب موجود در صفحه را در نظر بگیرند و همچنین سرعت دسترسی کاربر به اطلاعات نباید سخت باشد.
نوع دستگاهی که برای مشاهده سایت استفاده میشود نیز یک فاکتور است (موبایل، تبلت، لپتاپ و…)، مدیران سایت توصیه میکنند از ابزار “اندازه مرورگر گوگل” (Google Browser Size Tool) برای دیدن نحوهی مشاهده سایت خود در صفحه های با اندازه و وضوح مختلف استفاده کنند.
محتوای یک صفحه سایت ممکن است به راحتی در رایانه شخصی قابل دسترسی باشد، اما در یک دستگاه تلفن همراه پنهان است. امروزه با توجه به محبوبیت تبلت و تلفنهای هوشمند، چشم پوشی از این جنبه توصیه نمیشود.
بهترین توصیه این است که تبلیغات را در قسمت پایین و کناره های صفحه وب و مطالب نزدیک به بالا نگه دارید. این به ربات گوگل کمک میکند سایت شما را سریعتر بخواند و فهرست کند؛ میزان عادی تبلیغات از نظر الگوریتم Page Layout مشکلی نیست.
آیا اکنون به طور کلی باید از تبلیغات خودداری کرد؟
نه امروزه تقریباً هر سایت در صفحه های خود تبلیغات دارد؛ بیشتر در مکانهای برجسته به منظور ایجاد درآمد هرچه بیشتر قرار دادن تبلیغات در سایت، خود هنوز کاملاً قانونی است اما به شرطی که کاربر، هنگام استفاده از سایت مطالب را به وضوح ببیند و دچار دردسر نشود.
بلافاصله پس از معرفی این الگوریتم، گوگل اعلام کرد که نمایش تبلیغات بالای صفحه، عملی قابل قبول است.
“ما درک میکنیم که قرار دادن تبلیغات بیش از حد، در بسیاری از سایتها رایج است. این تبلیغات اغلب عملکرد خوبی دارند و به ناشران کمک میکند تا از محتوای آنلاین کسب درآمد کنند.
الگوریتم Page Layout تاثیری روی سایتهایی ندارد که تبلیغات را تا حد طبیعی در قسمت بالای صفحه خود قرار میدهند، اما سایتهایی را تحت تأثیر قرار میدهد که برای تبلیغات بالای صفحه، حد معمول را رعایت نمیکنند یا یافتن محتوای اصلی واقعی را در صفحه، دشوار میکنند.”
پاسخ مولر درباره این الگوریتم گوگل، شناخت از این الگوریتم را به طور کل تغییر داد. به گفته جان، الگوریتم Page Layout به طور کلی در مورد تعداد تبلیغات کمتر و در مورد دشوار بودن یافتن محتوایی است، که کاربران انتظار دیدن آن را دارند.
“به طور کلی تعداد تبلیغات مهم نیست، بلکه بیشتر این مهم است که کاربران هنگام بازدید از یک صفحه بتوانند محتوای مورد نظر خود را پیدا کنند.”
الگوریتم Page Layout چه نسبت محتوا/آگهی را مناسب میداند؟
گوگل در اینجا ارقام دقیقی به ما نمیدهد، بلکه اپراتورهای سایت، باید اطمینان حاصل کنند که با وجود تبلیغات، محتوا به راحتی قابل شناسایی و بلافاصله برای کاربران قابل دسترسی است، بنابراین محتوای بالای صفحه، بسیار مهم است.
هرکسی که از (Google AdSense) استفاده میکند نباید از حداکثر تعداد مجاز 3 بلوک تبلیغاتی در هر صفحه فراتر رود؛ لازم به ذکر است که تبلیغ مورد استفاده باید با متن و سایت مورد نظر، تناسب داشته باشد.
چگونه تبلیغات بالای صفحه میتواند بر تجربه کاربر تأثیر منفی میگذارد؟
این به وضوح نمایشگر صفحه و نسبت بین محتوای قابل مشاهده مستقیم، با تبلیغات بستگی دارد.
بسیاری از سایتها (یا قالبهای تبلیغاتی آنها) هنوز برای وضوح مختلف مانیتور یا استفاده توسط تبلت یا حتی نوت بوکهای (فرعی) بهینه نشده اند.
به عنوان مثال، وضوح نمایشگر استاندارد یک نوت بوک 15.4 اینچی معمولی 1280 × 800 پیکسل است.
اگر اندازه بنر یکسانی را به هر بازدید کننده تحویل دهید، صرف نظر از وضوح نمایشگر یا دستگاه مورد استفاده، این میتواند بر تجربه کاربر سایت تأثیر منفی بگذارد.
چه چیزی در چشم این الگوریتم ضرر محسوب میشود؟
در واقع، استفاده از بلوکهای تبلیغاتی بزرگ، در ناحیهای که مستقیماً قابل مشاهده است درون یک سایت ضرری ندارد. البته لازم به ذکر است که حجم تبلیغات در همه صفحات، باید به نفع محتوای بالای صفحه باشد.
در غیر این صورت خطر جریمه شدن توسط گوگل با مجازات الگوریتمی وجود دارد، زیرا الگوریتم Page Layout یک سایت را با توجه به رابطه بین محتوا و تبلیغات در منطقه قابل مشاهده ارزیابی میکند.
بعد از جریمه شدن چه کاری باید انجام دهیم؟
اگر اطمینان حاصل شد که دامنه به دلیل بروزرسانی صفحه آرایی جریمه شده است، باید طرح سایت با استاندارد الگوریتم Page Layout گوگل بهبود یابد.
گوگل صریحاً اشاره میکند که تغییر طرح سایت توسط خزنده گوگل (Google Crawler) مورد توجه قرارخواهد گرفت. به شرطی که صفحات کافی این تغییر را نشان دهند.
خزنده گوگل: به موتورهای جستجویی که اطلاعات را از صفحات پیدا میکنند، خزنده میگویند.
به گفته مت کاتس: “از آنجا که ما صفحات کافی را برای ارزیابی تغییرات از سایت شما پردازش میکنیم. اگر تصمیم دارید صفحه آرایی خود را بهروز کنید، الگوریتم Page Layout گوگل به صورت خودکار تغییرات را منعکس میکند”.
برای دیده شدن تغییرات و رفع مجازات، کل طرح سایت باید تغییر کند و تنها ایجاد تغییردر صفحه شروع کافی نیست. گوگل همچنین تأکید میکند که تأثیر تغییر چیدمان در رتبه بندیها، پس از چند هفته قابل مشاهده است.
مت کاتس: “مدت زمان این امر، به عوامل مختلفی از جمله تعداد صفحات سایت شما و میزان کارآیی ربات گوگل، در جستجوی محتوا بستگی دارد. در یک سایت معمولی، بررسی ربات گوگل میتواند چندین هفته طول بکشد و صفحات کافی را پردازش کند تا تغییرات چیدمان در سایت را منعکس کند”.
آیا چندین بروزرسانی الگوریتم Page Layout وجود دارد؟
نه یک تغییر الگوریتم گوگل تحت نام “Page Layout Algorithm Update (Ads Above The Fold)” وجود دارد، که در همه بازارهای جستجو، در سراسر جهان پخش شده و چندین بروزرسانی اطلاعاتی را دریافت میکند.
در حال حاضر چهار نسخه از این الگوریتم وجود دارد:
- الگوریتم صفحه آرایی شماره 1: 19 ژانویه 2012
- الگوریتم صفحه آرایی شماره 2: 9 اکتبر 2012
- الگوریتم صفحه آرایی شماره 3: 6 فوریه 2014
- الگوریتم خودکار شماره 4: 1 نوامبر 2016
نتیجه گیری
الگوریتم Page Layout به نفع کاربر عمل میکند. رضایت کاربر شرط اصلی است. اگر میخواهید که سایت شما درآمدزا باشد، باید هوشمندانه از تبلیغات استفاده کنید و جای مناسب تبلیغ را بشناسید، تا از گزند این الگوریتم گوگل در امان باشید.
در غیر این صورت صفحه شما در نتایج گوگل، مشمول جریمه خواهد شد و رتبه خوبی را بدست نخواهید آورد.
به نظر شما الگوریتم Page Layout در بحث تبلیغات و صفحه آرایی سایتها چه ملاکهای دیگری را باید مد نظر قرار بدهد؟
منابع