ایجاد یک سایتِ تجارت الکترونیکی با چندین دسته بندی ممکن است مشکل باشد، به خصوص اگر قبلاً این کار را انجام نداده باشید. در سئو دسته بندی سایت لازم است که بین نیازهای خود و کاربران تعادل برقرار کنید. شما میخواهید مشتریان (و رباتها) هنگام جستجوی عبارتی به راحتی در سایت شما بگردند و آنچه را که نیاز دارند پیدا کنند.
منظور از سئو صفحات دسته بندی شده چیست؟
صفحات دسته بندی سایت بخش اساسی از تجربه کلی کاربر است و میتواند تأثیر زیادی در بهینه سازی موتور جستجو (SEO) داشته باشد.
دسته بندیها صفحات یک سایت را براساس موضوعات مشابه گروه بندی میکنند. این دسته بندی ها که به طور گسترده در سیستمهای مدیریت محتوا مانند وردپرس استفاده میشوند، به محتوا و محصولات سایت، نظم و ساختار میدهند.
در واقع دسته بندیها محتوای شما را به گونه ای سازماندهی میکنند که کاربر بتواند به راحتی موضوعی را که به دنبال آن است، پیدا کند.
تمامی صفحاتی که در یک دسته بندی داخل سایت قرار میگیرند نشان دهنده یک موضوع مشابه هستند. هنگام نوشتن محتوای خود، هدف بازدیدکنندگانتان را در نظر بگیرید. در این صورت راحتتر میتوانید هر موضوع را طبقه بندی کنید.
دسته بندیها چگونه کار میکنند؟
طبقه بندیها به کاربران کمک میکنند تا موضوع مورد نظر خود را راحتتر پیدا کنند.
به عنوان مثال، یک فروشگاه اینترنتی مانند دیجی کالا دارای یک دسته با عنوان «پیراهنهای مردانه» یا «پیراهنهای جین مردانه» است که در داخل آن دسته ممکن است چندین صفحه دیگر نیز وجود داشته باشد و پیراهن هایی در اندازهها، رنگها و سبکهای مختلف عرضه کند.
هنگامی که کاربران از صفحه اصلی به یک صفحه دسته بندی شده میروند، URL صفحات به ترتیب از چپ به راست تغییر میکند. به عنوان مثال URL از www.bigecommerce.com به www.bigecommerce.com/categorypage و سپس به www.bigecommerce.com/categorypage/productpage تغییر پیدا میکند.
سئو دسته بندی سایت علاوه بر انسجام محتوای آن و کمک به مشتریان برای دستیابی سریع به خواسته خود، میتواند به عنوان یک ابزار در افزایش فروش سایت نیز مورد استفاده قرار گیرد.
اما ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که چگونه میتوان ساختاری مناسب برای سئو دسته بندی سایت خود پیدا کرد؟ من در اینجا 10 راهکار به منظور بهبود عملکرد دسته بندی صفحات را برای شما شرح داده ام.
10 راه برای سئو دسته بندی سایت
سئو صفحات دسته بندی کلمات کلیدی را که کاربران بیشتر آنها را جستجو میکنند، هدف قرار میدهند.
سئو دسته بندی سایت برای رتبه بندی در موتورهای جستجو میتواند دشوار باشد، زیرا ربات گوگل ممکن است تمامی محتواها در یک دسته بندی را مشابه تلقی کند و در نهایت رتبه را بین تمامی آن صفحات پخش کند.
برای اینکه چنین اتفاقی رخ ندهد من به شما پیشنهاد میکنم از 10 راه حل زیر در سئو دسته بندی سایت خود استفاده کنید.
1. درنظر گرفتن جریان کاربر در سایت
قبل از سئو دسته بندی سایت خود، به جریان کاربران در سایتتان فکر کنید. منظور از جریان کاربر، چگونگی نمایش عنصرهای مختلف سایت به کاربران است به گونه ای که آنها بتوانند به راحتی در سایت شما آنچه را که میخواهند پیدا کنند.
دستهها و زیرمجموعه ی آنها برای سازماندهی محصولات در گروههای مختلف استفاده میشود. دستههای اصلی معمولاً گستردهتر بوده و شامل تعداد زیادی زیرمجموعه میشوند.
از آنجا که بسیاری از مشتریانِ آنلاین قبل از خرید، تحقیق میکنند، منطقی است که آنها هنگام شروع گشتن در سایت شما از یک عبارت جستجوی محبوب در گوگل استفاده کنند.
زیرمجموعهها حاوی اصطلاحات خاصتر و جزئیتر هستند. با این حال، هدف شما نباید ایجاد هرچه بیشتر زیرمجموعه باشد.
سئو دسته بندی سایت فروشگاهی تان نباید بیش از حد پیچیده باشد.
به عنوان مثال، اگر محصولات شکار میفروشید، باید یک دسته اصلی برای شکار و یک دسته دیگر برای ماهیگیری داشته باشید. سپس، در زیر گروه ماهیگیری، زیر مجموعه هایی مانند تیرهای ماهیگیری، وسایل ماهیگیری و قرقرههای ماهیگیری را داشته باشید.
همچنین در سئو دسته بندی سایت فروشگاهی میتوانید از فیلترهای محصول به جای زیرمجموعهها استفاده کنید تا نتایج، بیشتر بر اساس دامنه قیمت، اندازه، برند و … طبقه بندی شوند.
اکثر سایتهای تجارت الکترونیکِ مدرن دارای دسته بندی و فیلتر هستند که یافتن محصولات خاص را آسان میکند. برای درک بهتر، در تصویر زیر، سایت فروشگاهی دیجی کالا را با انواع دسته بندیهای آن مشاهده کنید.
ترکیبی از فیلترها و زیرمجموعهها در سئو صفحات دسته بندی به بازدیدکنندگان این امکان را میدهد تا محصولی را مطابق با نیازشان پیدا کنند.
به عنوان مثال، اگر مشتری بخواهد یک شلوار مردانه با محدوده قیمت 100 الی 300 هزار تومان خریداری کند، به راحتی بتواند این کار را انجام دهد.
بسیاری از سایتهای فروشگاهی اکثر ترافیک خود را از سئو صفحات دسته بندی دریافت میکنند. این موضوع نشان میدهد که سئو دسته بندی سایت فروشگاهی چقدر اهمیت دارد.
2. تحقیق در مورد رقبا تحقیق و استفاده کردن از کلمات کلیدی آنها
وقتی صحبت از سئو دسته بندی سایت میشود، من دوست دارم از رقبای خودم که در صفحه نتایج گوگل رتبه خوبی کسب کرده اند، ایده بگیرم.
زیرا اگر سایت فروشگاهی در گوگل رتبه بالایی داشته باشد، کلیک بیشتر نیز دریافت میکند و مشتریان آن نیز بیشتر است.
من از ابزارهایی مانند SEMrush و Ahrefs برای جمع آوری اطلاعاتی درباره کلمات کلیدی استفاده میکنم. این ابزارها به من کمک میکنند تا کلمات کلیدی که رقبا بر اساس آنها طبقه بندی شده اند، مشاهده کنم.
شما هم پس از شناسایی کلمات کلیدی رقبایتان، این اطلاعات را در اکسل جمع آوری کنید و از آنها برای سئو صفحات دسته بندی سایتتان استفاده کنید.
خواه در حال بازسازی سایت تجارت الکترونیکی خود باشید و یا بخواهید سایت جدیدی را از ابتدا شروع کنید، همیشه تحقیق کلمات کلیدی را انجام دهید.
3. بهینه سازی محتوا برای بازدید کنندگان خود
سئو دسته بندی سایت فروشگاهی مهم است. اما، بهینه سازی بیش از حد، اشتباه رایجی است که اکثر صاحبان سایت، بدون اینکه بدانند، مرتکب میشوند.
هنگام سئو سایت، همیشه باید آنچه را که موتور جستجو میخواهد، در نظر بگیرید و چیزی را که بازدید کننده میخواهد در اولویت قرار دهید.
یک کاربر سایتی را میخواهد که جستجو در آن آسان باشد و بتواند به او کمک کند تا محصول مورد نظر خود را به سرعت پیدا کند. بازدیدکنندگان محتوای پرشده با کلمات کلیدی یا لینکهای ناخواسته ناشی از مزرعه لینک را نمی خواهند.
همچنین آنها نمی خواهند صفحاتی را مشاهده کنند که هدف خاصی ندارند. اگر صفحه شما هیچ ارزشی به کاربر نمی دهد، پس چرا وجود دارد؟
4. از توضیحات متا استفاده کنید
تگهای عنوان و توضیحات متا اصلی ترین فاکتور در بهینه سازی محتوا هستند. تگ عنوان تأثیرگذارترین عنصر یک صفحه است که موضوع و کلمه کلیدیِ محتوایِ شما را تنظیم میکند و به همراه توضیحات متا روی رتبه بندی صفحات در گوگل تاثیر میگذارد.
بنابراین در سئو دسته بندی سایت فروشگاهی خود، توضیحات متا را فراموش نکنید.
5. استفاده از عنوانهای مرتبط با موضوع
تگهای عنوان (مانند H1، H2 و ..) خود را بهینه کنید تا به موتورهای جستجو کمک کنید زمینه ی محتوایتان را درک کنند. عنوان اصلی (H1) معمولاً موضوع کل صفحه را مشخص میکند. عناوین فرعی مانند عناوین H2 و H3 نیز بر جزئیات محتوا تأکید دارند.
به عنوان مثال تگهای عنوان یکی از مقالات ما به صورت زیر است:
6. وارد کردن متن
پس از انتخاب عناوین خود، متن خود را بنویسید. به این نکته توجه داشته باشید که لازم نیست محتوای شما بسیار طولانی باشد. استفاده از کلمات کلیدی که با چگالی یکسان در متن شما توزیع شده اند، موضوع شما را مشخص میکنند.
7. از Featured Content استفاده کنید
Featured Content محتوایی هستند که همراه با تصویر و توضیحات در سئو دسته بندی سایت نشان داده میشوند. شما میتوانید با استفاده از Featured Content در سئو دسته بندی سایت فروشگاهی خود، محصولات را برای مشتریان برجسته کنید.
اطمینان حاصل کنید که محتوایی که در Featured Contentخود مینویسد به خوبی محصولتان را توصیف کرده باشد.
8. استفاده از لینکهای داخلی مرتبط
برای رتبه بندی در گوگل از انکرتکستهای مرتبط با موضوع در لینکهای داخلی خود استفاده کنید. استفاده از عبارتهای «بیشتر بدانید» و «اینجا کلیک کنید» برای موتورهای جستجو بی معنی است.
بنابراین در سئو دسته بندی سایت از لینکهای داخلی مرتبط استفاده کنید.
9. توصیف هر دسته را با کلمات کلیدی مرتبط
هدف اصلی در سئو دسته بندی سایت فروشگاهی کمک به مشتریان در یافتن محصولات است. توصیف دسته بندی صفحات با کلمات مرتبط علاوه بر رابطه کاربری بهتر (UX) و افزایش اعتماد مشتریان بر ارتباط هر صفحه با صفحات دیگر سایت تأثیر میگذارد.
بنابراین قرار دادن کلمات مرتبط در دسته بندیها و فیلترها توسط گوگل امتیاز میگیرند. برای مثال دیجی کالا در دسته بندی زیورآلات خود از عبارتهای «زیورآلات طلا زنانه» و «زیورآلات نقره زنانه» استفاده کرده است.
قبل از سئو دسته بندی سایت خود اطمینان حاصل کنید که موتورهای جستجو میتوانند کلمات کلیدی هر دسته را تشخیص دهند زیرا در غیر این صورت، تلاش شما بی فایده خواهد بود.
10. لینکهای بالای صفحه و پاورقی سایت
در سئو دسته بندی سایت فروشگاهی لینک دهی به هر زیر دسته در قسمت بالا و پاورقی آن برای خریداران ناخوشایند است. بنابراین از لینکهای داخلی در قسمت بالا و پایین سایت به درستی استفاده کنید.
همچنین صفحاتی که کلمات کلیدی با ارزش بالایی دارند، اضافه کنید.
برای بررسی عملکرد صفحات خود از Google Analytics استفاده کنید. Google Analytics ابزاری رایگان و ضروری برای سایت تجارت الکترونیک شماست.
شما میتوانید با استفاده از Google Analytics انواع اطلاعات سایت خود، مانند کاربران جدید تا زمان صرف شده در صفحه را مشاهده کنید. همچنین میتوانید گزارشهای مختلفی از آن دریافت کنید.
به عنوان مثال، با استفاده از گزینه ی Reporting Landing Page در Google Analytics مشاهده میکنید که کدام صفحات عملکرد خوب یا ضعیفی دارند و دلیل آن را نیز بررسی کنید.
اشتباهی رایج در سئو دسته بندی سایت فروشگاهی
یکی از رایجترین اشتباهات سئو به ساختار دسته بندی سایت مربوط میشود. یعنی وجود زیرمجموعه های زیادی در سایت باعث میشود محتوای بسیاری از آنها به یکدیگر شبیه شوند.
نمونه ای از این زیرمجموعه های تکراری را در تصویر زیر مشاهده میکنید:
علاوه بر این گوگل نیز توصیه میکند که استفاده از محتوای مشابه را به حداقل برسانید.
اگرچه امروزه از صفحات دسته بندی به طور گسترده استفاده میشود اما صاحبان سایت اکثراً محتوای درون این صفحات را نادیده میگیرند.
بسیاری از محتواها در سئو صفحات دسته بندی اغلب کپی از یک مقاله دیگر است. استفاده از این گونه محتوای تکراری و قرار دادن آن در دسته بندی سایت میتواند به سئو شما آسیب برساند.
زیرا وقتی ربات گوگل یک صفحه ی سایت را اسکن میکند، به دنبال محتوایی منحصر به فرد است و اگر متن صفحات از مقاله دیگری در سایت کپی شود، نمی داند کدام صفحه برای رتبه بندی بهتر است.
نوشتن متنی منحصر به فرد برای هر صفحه ی دسته بندی شده کاری زمان بر است، اما انجام این کار در پایان به سایت شما کمک میکند تا در نتایج موتور جستجو رتبه بالاتری کسب کنید.
قبل از ایجاد صفحه جدید و سئو صفحات دسته بندی از جستجوی پیشرفته ی گوگل استفاده کنید تا ببینید آیا نمونه دیگری مانند آن وجود دارد یا خیر.
گاهی اوقات بهتر است به جای ایجاد دسته بندی جدید، محتوایی را به یک صفحه موجود با موضوع مشابه اضافه کنید. در این صورت، به جای داشتن دو دسته بندی با محتوای کاملاً مشابه، یک دسته بندی برای حضور در صفحه نتایج گوگل دارید.
اگر از افزونه ووکامرس در وردپرس برای دسته بندی محصولات خود استفاده میکنید و محصولاتی با توضیح مشابه در دو دسته مختلف دارید، تجربیات و نقدهای مشتریان را به آن اضافه کنید تا محتوایتان تکراری نشود.
نتیجه گیری
سئو دسته بندی سایت فروشگاهی به کاربران کمک میکند موضوع مورد نظر خود را راحت پیدا کنند. برای سئو صفحات دسته بندی خود نکات زیر را در نظر بگیرید:
- با افزودن تصاویر، فیلمها و لینکهای داخلی به صفحات خود، محتوای کافی را به دسته بندیهای خود اضافه کنید.
- بین پستهای هر دسته بندی لینک داخلی ایجاد کنید.
- صفحات دسته بندی خود را حداقل سالی یک بار به روزرسانی کنید تا شامل مطالب، تصاویر و ویدئوهای جدید مرتبط به آن باشد.
شما هم صفحات سایتتان را دسته بندی کرده اید؟ چه روشهای دیگری برای سئو دسته بندی سایت فروشگاهی میشناسید؟ لطفا نظرات خود را در قسمت کامنت، با من در میان بگذارید.
منابع
getshogun
bigcommerce
practicalecommerce