بهینه‌سازی نقشه سایت XML و تاثیر آن در سئو

آخرین به‌روزرسانی: 12 اسفند 1400
بازدید: 945 بار
بهینه سازی نقشه سایت
مدت زمان مطالعه این مقاله
5 دقیقه

بهینه‌سازی نقشه سایت و استفاده از آن، یکی از اقدامات مهم در سئو سایت است. با ما در ادامه مقاله همراه باشید تا اهمیت بهینه‌سازی Sitemap یا نقشه سایت را متوجه شوید و یاد بگیرید چگونه نقشه سایت بسازید.

شاید اولین سؤال در ذهن شما این باشد که آیا بهینه‌سازی نقشه سایت امر مهمی در سئو است یا خیر؟

پاسخ  این سؤال، این است که نقشه سایت و بهینه‌سازی نقشه سایت همیشه برای سایت شما مفید است. بنابراین بی‌معطلی یک Sitemap برای سایت خود ایجاد کنید!

فرض کنید شما در حال مسافرت به یک شهر ایران هستید و در این مسافرت دچار سردرگمی می‌شوید، نمی‌دانید کدام مسیرها را باید طی کنید تا به مقصد برسید. آنگاه متوجه می‌شوید که نقشه، چقدر می‌تواند به شما کمک کند.

یک سایت باید یک نقشه سایت داشته باشد، زیرا ربات‌های گوگل زمانی که یک صفحه‌ی سایت شما را پیدا می‌کنند، می‌خواهند کل صفحات شما را بررسی و ایندکس (Index) کنند و اینجاست که اهمیت نقشه سایت و بهینه‌سازی سایت مپ مشخص می‌شود.

نقش ربات‌های گوگل در بهینه سازی نقشه سایت
آموزش بهینه‌سازی نقشه سایت

قبل از اینکه بهترین روش‌های بهینه‌سازی سایت مپ در سئو را شروع کنیم، ابتدا اجازه دهید با جزئیات بیشتری بفهمیم نقشه سایت چیست و چرا داشتن آن ضروری است.

نقشه سایت چیست؟

نقشه سایت به ربات‌های موتور جستجو کمک می‌کند صفحات سایت را بهتر ببینند و در آن‌ها پیمایش کنند. به تعبیر فنی‌تر، Sitemap فایلی است که لیست صفحات و ارتباط آن‌ها با یکدیگر را شامل می‌شود.

موتورهای جستجو از فایل نقشه سایت برای جستجوی هوشمندانه‌تر صفحه‌ی شما استفاده می‌کنند.

آدرس پیش‌فرض نقشه سایت، اغلب به صورت زیر است:

www.example.com/sitemap.xml

www.example.com/sitemap_index.xml

تاثیر بهینه‌سازی نقشه سایت

از نظر سئو نقشه سایت مزایای فراوانی دارد، زیرا به موتورهای جستجو کمک می‌کند تا سایت شما را بررسی و صفحات شما را بهتر ایندکس کنند. این کار به موتورهای جستجو امکان می‌دهد محتوای سایت شما را بهتر درک کرده و صفحات شما را برای مرتبط‌ترین سوالات جستجوگران (یا کاربران) رتبه‌بندی کنند.

بهینه‌سازی نقشه سایت به‌ویژه برای سایت‌های بزرگ یا سایت‌هایی که تعداد زیادی صفحه‌ی بدون لینک دارند، مفید است. چرا که ربات‌های موتور جستجو علاوه بر نقشه سایت، از طریق لینک‌های داخلی نیز می‌توانند به صفحات دیگر گردش کنند و اگر لینک داخلی وجود نداشته باشد، انتخاب دیگر ربات‌ها نقشه سایت است.

در واقع نقشه سایت به ارتباط بین صفحات کمک می‌کند و به موتورهای جستجو این امکان را می‌دهند تا صفحات سایت شما را ببینند.

روش‌های بهینه‌سازی نقشه سایت

دسته‌بندی محتوا

هدف اساسی بهینه‌سازی نقشه سایت، کمک به موتورهای جستجو برای درک ساختار سایت و محتوای آن است. برای موتور جستجویی مثل گوگل، بسیار مهم است که مطالب خود را به درستی طبقه‌بندی کنید تا اشتراکات و سلسله مراتب در آن‌ها مشخص باشد.

برای بیشتر سایت‌ها، ساختار سلسله‌مراتبی به این صورت است که ابتدا محتوای صفحه اصلی، سپس دسته‌بندی‌ها و زیر مجموعه‌های آن‌ها مورد توجه قرار می‌گیرد.

نکته کلیدی در اینجا تقسیم‌بندی دسته‌بندی‌ها و محتواهایی است که درون هر کدام قرار می‌گیرند. این کار کمک می‌کند که محتواهای مشابه، پراکنده نشوند. این ایده، بهترین روش بهینه‌سازی سایت مپ نیست، بلکه باعث محبوبیت سایت شما بین کاربران می‌شود.

ثبت نقشه سایت در گوگل

یکی دیگر از روش‌های مفید برای بهینه‌سازی نقشه سایت، ثبت Sitemap در موتورهای جستجو است. در ادامه‌ی مقاله نحوه ایجاد نقشه سایت در وردپرس را برای شما توضیح خواهیم داد. اما پیش از آن، مهم است که روش‌های بهینه‌سازی نقشه سایت را بدانید.

موتور جستجویی مثل گوگل، اتاق فرمانی برای کنترل سایت‌ها تعبیه کرده است تا هر کارشناس سئو بتواند صفحات سایت را برای بررسیِ بهتر و رتبه‌بندی‌های برتر، از آنجا هدایت کند.

آن اتاق فرمان معروف، ابزار گوگل سرچ کنسول است که پس از ثبت نام، از قسمت چپ وارد Sitemaps می‌شویم و آدرس سایت مپ خود را وارد می‌کنیم. به همین راحتی نقشه سایت در گوگل ثبت شد.

ایجاد کردن نقشه سایت با افزونه Yoast SEO

محدود کردن URLها

یکی از بهترین روش‌های بهینه‌سازی نقشه سایت، محدود کردن لینک‌ها است که فقط برای سایت‌های متوسط تا بزرگ قابل استفاده است.

طبیعی است که سایت‌های بزرگ یا سایت‌های خبری، لینک‌های زیادی داشته باشند که امکان دارد اضافه کردن تمام لینک‌ها در یک نقشه سایت، غیرممکن شود.

این روش بهینه‌سازی، به شما کمک می‌کند تا از ایجاد هرج و مرج در لینک‌هایتان جلوگیری کنید. لینک‌های زیاد باعث می‌شود کاربران دچار سردرگمی شوند و یا سایت شما توسط موتورهای جستجو به‌عنوان یک مزرعه لینک شناخته شود.

روش دیگر برای محدود کردن URL‌ها استفاده از تگ Canonical است.

به‌عنوان مثال اگر چندین URL برای یک محصول مشابه دارید، باید URL اصلی محصول را از طریق “link rel = ”canonical مشخص کنید و آنرا در نقشه سایت قرار دهید. بخش Advanced در نسخه‌ی پرمیوم افزونه‌ی Yoast SEO شما را برای کنونیکال کمک می‌کند.

ضمن اینکه می‌توانید با Noinidex کردن URLهای مورد نظر، از ورودش به نقشه سایت جلوگیری کنید.

گفتنی است که ظرفیت نقشه سایت، حدودا 50 مگابایت و حداکثر 50,000 لینک است.

ساخت نقشه سایت در وردپرس

قبل از این‌که نحوه‌ی ایجاد سایت مپ (Sitemap) را به شما آموزش دهیم باید بگوییم که ابزارها و افزونه‌های مختلفی برای ایجاد نقشه سایت وجود دارند، اما آسان‌ترین و بهترین آن‌ها، استفاده از افزونه Yoast SEO است.

برای ایجاد سایت مپ (Sitemap) در وردپرس مراحلی را باید طی کنید که با هم مرور می‌کنیم.

اول از همه باید وارد پیشخوان وردپرس سایت خود شوید، سپس بر روی افزونه‌ها و بعد بر روی افزودن (همانند تصویر زیر) کلیک نمایید.

داشبورد وردپرس

در ادامه، افزونه Yoast SEO را در کادر (بخش 1 تصویر زیر) جستجو کنید، سپس آن را نصب و فعال نمایید (2).

نحوه نصب افزونه Yoast SEO
بهینه‌سازی Sitemap

بعد از نصب افزونه Yoast SEO به پیشخوان (یا داشبورد) وردپرس برگردید و بر روی سئو و بعد از آن روی عمومی کلیک نمایید.

داشبورد WordPress
مقاله بهینه‌سازی نقشه سایت

سپس بر روی تب امکانات (بخش 1 تصویر زیر) کلیک کنید تا صفحه زیر به شما نشان داده شود. سپس در پنجره‌ای که به شما نمایش داده می‌شود، نقشه سایت XML را پیدا کنید و آنرا فعال یا روشن نمایید (همانند بخش 2 تصویر زیر).

نحوه فعال سازی نقشه سایت از طریق افزونه Yoast SEO

بعد از انجام این کار روی علامت سوال و سپس روی مشاهده نقشه سایت کلیک کنید.

مشاهده نقشه سایت با افزونه Yoast SEO

صفحه‌ای مانند تصویر زیر به شما نمایش داده می‌شود که شما می‌توانید سایت مپ یا نقشه سایت خود را مشاهده نمایید.

لیست تمام نقشه های سایت

ساخت نقشه سایت به صورت دستی

همان‌طور که گفته شد، می‌توانید از ابزارهای مختلفی برای ایجاد نقشه سایت (به صورت دستی) استفاده کنید، از جمله:

  • WRITEMAPS
  • MINDMUP
  • POWERMAPPER
  • DYNOMAPPER
  • SLICKPLAN

نکته: در حین ساختن Sitemap به صورت دستی، دقت کنید که مسیر شروع نقشه‌ی سایت از Root یا ریشه‌ی هاست (اولین مسیر پس از آدرس دامنه) باشد. یعنی نقشه‌ی سایت پس از طراحی توسط ابزارهای آنلاین، باید در Root هاست قرار بگیرد.

در آخر

نقشه سایت برای دیده‌شدن هر چه بهتر محتوا، بسیار اهمیت دارد و پایه و اساس سئو را شکل می‌دهد. بنابراین باید به موتورهای جستجو کمک کنیم تا سایت را هوشمندتر بررسی کنند. یکی از این هوشمند سازی‌ها، بهینه‌سازی نقشه سایت است.

استفاده از تکنیک‌ها و روش‌هایی که در این مقاله گفته شد به شما کمک می‌کند نقشه سایت خود را اصولی بهینه‌سازی کنید.

اگر چالشی درباره‌ی نقشه سایت دارید، از قسمت نظرات بپرسید تا راهنمایی کنیم.

منابع

spyfu

backlinko

5/5 - (5 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شروع گفتگو در واتساپ
1
به کمک نیاز دارید؟ چت واتساپ
پشتیبانی آکادمی پونک
با سلام
هر سوالی در مورد دوره‌های آموزشی، خدمات و مطالب سایت دارید در خدمتیم.
شماره واتساپ: 09915975024
خروج از نسخه موبایل