بازاریابی شبکه های اجتماعی روشی قدرتمند برای کسب و کارها به منظور دستیابی به مشتریان است.
بازاریابی شبکه های اجتماعی یا SMM چیست؟
بازاریابی شبکه های اجتماعی (Social Media Marketing) استفاده از سیستم عاملهای رسانه ای مانند فیسبوک، تویتر و … برای برقراری ارتباط با مخاطبان به منظور افزایش فروش و بازدید سایت است.
بازاریابی رسانه های اجتماعی شامل انتشار محتوای باکیفیت، گوش دادن به مخاطبان و درگیر کردن آنها، تجزیه و تحلیل نتایج و تبلیغات در پروفایل شبکه های اجتماعی خودتان است.
بهترین رسانه های اجتماعی در حال حاضر Facebook ،Instagram ،Twitter ،LinkedIn ،Pinterest ،YouTube و Snapchat هستند.
مشتریان در حال حاضر با برندها از طریق رسانه های اجتماعی در تعامل هستند و اگر شما مستقیماً از طریق سیستم عامل های اجتماعی مانند فیس بوک، توییتر، اینستاگرام و … با مشتریان خود صحبت نمیکنید، آنها را از دست میدهید!
ممکن است برای بعضی از افراد این سوال پیش بیاید که با وجود ایمیل مارکتینگ (بازاریابی از طریق ایمیل) استفاده از بازاریابی رسانه های اجتماعی برای کسب و کار آنها ضرورت دارد؟
بله در حقیقت امروزه ادغام بازاریابی شبکه های اجتماعی با بازاریابی از طریق ایمیل امری ضروری است.
زیرا تحقیقات نشان میدهد که روزانه ۳ میلیارد نفر از شبکه های اجتماعی استفاده میکنند و بسیاری از این افراد نه تنها دوستان و خانواده خود بلکه برندهای تجاری را نیز دنبال میکنند.
بازاریابی شبکه های اجتماعی ابتدا با انتشار محتوا شروع شد. صاحبان کسب و کار از رسانه های اجتماعی برای افزایش ترافیک سایت و فروش خود استفاده میکنند. اما امروزه این رسانهها فراتر از مکانی برای به اشتراک گذاشتن محتوا هستند.
کسب و کارها از شبکه های اجتماعی به روشهای مختلفی استفاده میکنند.
برای مثال مشاغلی که نگران نظرات منفی مردم درباره برند خود هستند با استفاده از شبکه های اجتماعی این گونه نظرات را کنترل میکنند (به عنوان مثال در صفحه ی اینستاگرام خود، کامنت پستها را میبندند یا از ابزاری به منظور کنترل نظرات استفاده میکنند).
یا کسب و کارهایی که میخواهند نحوه عملکرد خود را در شبکه های اجتماعی بررسی کنند با استفاده از ابزارهای تجزیه و تحلیل مانند بافر میتوانند مواردی مثل: میزان بازدید و تعامل، پر بیننده ترین پستهای خود و … را مشاهده کنند.
همچنین مشاغلی که خواهان افزایش فروش سایت خود هستند، از شبکه های اجتماعی برای تبلیغات هدفمند خود استفاده میکنند.
مزایای بازاریابی رسانه های اجتماعی
بازاریابی رسانه های اجتماعی به شما کمک میکند:
- برند خود را توسعه دهید
- بررسی کنید که مشتری ایده آل شما چه میخواهد و به چه چیزی نیاز دارد
- رتبه بندی خود را در موتور جستجو بهبود ببخشید
- ترافیک بیشتری برای سایت خود کسب کنید
- با مشتریان خود تعامل داشته باشید
انتخاب بهترین رسانه اجتماعی
اولین شرط شروع بازاریابی شبکه های اجتماعی انتخاب رسانه ای مناسب برای برند خود است.
به عنوان مثال، اگر کسب و کار شما بیشتر به دنبال جذب زنان است، Instagram باید یکی از شبکه های اجتماعی موردنظر شما باشد. زیرا زنان بیشتر از مردان جذب این رسانه میشوند.
یا اگر یک برند تجاری B2B باشید، در LinkedIn موفقیت بیشتری کسب خواهید کرد، این شبکه بیشتر از همه نظر متخصصان و برند هایی را جلب میکند که به دنبال برقراری ارتباط با افراد حرفه ای هستند.
(بازاریابی B2B یک نوع بازاریابی است که بین دو کسب و کار صورت میگیرد و بازاریابی B2C نیز نوعی از بازاریابی است که بین یک کسب و کار و مشتری انجام میگیرد)
بنابراین ابتدا باید تعیین کنید:
آیا من یک شرکت B2B هستم یا B2C؟
مشتری یا بازار هدف ایده آل من کیست؟ هدف نهایی من در بازاریابی رسانه های اجتماعی چیست؟ آیا هدف، فروش، ارتباط بیشتر یا آگاهی از برند است؟
خوشبختانه، ابزارهای بسیاری به شما کمک میکنند تا موفقیت بازاریابی شبکه های اجتماعی خود را بسنجید.
برخی از محبوبترین سیستم عاملها برای بازاریابی در شبکه های اجتماعی عبارتند از:
- فیس بوک
- توییتر
- اینستاگرام
- اسنپ چت
با این حال، هیچ سیستم عامل واحدی وجود ندارد که برای تمامی کسب و کارها مناسب باشد. مثلاً غیر ممکن است که بگوییم کسب و کار شما باید فیس بوک را به جای هر نوع دیگری از رسانه های اجتماعی انتخاب کند.
اگرچه فیس بوک برای بازاریابی شبکه های اجتماعی بسیار محبوب است، اما لزوماً برای هر نوع کسب و کار و مشتری، مناسب نیست.
پنج ستون اصلی بازاریابی شبکه های اجتماعی
1. استراتژی
اولین قدم برای آغاز بازاریابی رسانه های اجتماعی قبل از اشتراک گذاری محتوا داشتن یک استراتژی است.
در واقع برای شروع باید بدانید: اهداف شما چه هستند؟ چگونه رسانه های اجتماعی میتوانند به شما در رسیدن به اهداف تجاری تان کمک کنند؟
برای مثال عده ای از کسب و کارها از شبکه های اجتماعی برای افزایش آگاهی برند خود و عده ی دیگر برای افزایش ترافیک و فروش سایت از آن استفاده میکنند.
بازاریابی رسانه های اجتماعی علاوه بر افزایش فروش سایت به شما کمک میکند تا با افراد بیشتری تعامل داشته باشید و یک جامعه بزرگتری ایجاد کنید، جامعهای که با برند شما آشنا میشوند.
برای شروع کار بهتر است سیستم عاملی را که اکثر مشتریان هدف تان در آن حضورِ فعال دارند، پیدا کرده و بازاریابی شبکه های اجتماعی خود را شروع کنید.
پس از انتخاب سیستم عامل مورد نظرتان نوبت تعیین محتواست. میخواهید چه نوع محتوایی را به اشتراک بگذارید؟ چه نوع محتوایی مخاطبان هدف شما را به بهترین وجه جذب میکند؟ آیا محتوای شما آموزشی است یا قصد دارید از تصاویر، فیلمها و … در محتوای خود استفاده کنید؟
شما همیشه میتوانید استراتژی بازاریابی رسانه های اجتماعی خود را با توجه به عملکرد پستها در شبکه های اجتماعی تغییر دهید.
2. برنامه ریزی و انتشار
بازاریابی شبکه های اجتماعی با حضور مداوم کسب و کارها در این رسانهها آغاز میشود. همان طور که بالاتر گفتم نزدیک به سه میلیارد نفر (3،000،000،000) از شبکه های اجتماعی استفاده میکنند.
بنابراین یکی از کاربرد شبکه های اجتماعی این است که شما با حضور در این گونه رسانه ها، باعث میشوید برندتان توسط مشتریهای بیشتری شناخته شود.

انتشار محتوا در Social Media بسیار ساده و به سادگی اشتراکگذاری یک عکس در صفحه فیسبوک شخصی خودتان است.
شما باید برای انتشار محتوای خود برنامه ریزی مشخص داشته باشید. اگر به تازگی از بازاریابی رسانه های اجتماعی استفاده میکنید من به شما توصیه میکنم روزانه حداقل ۱ پست در شبکه اجتماعی مورد نظرتان منتشر کنید.
شما میتوانید با استفاده از ابزار بافر (Buffer) پستهای خود را زمان بندی کرده و آن را به صورت خودکار منتشر کنید. انجام این کار باعث صرفه جویی در وقتتان میشود.
Buffer یکی از ابزارهای مدیریت شبکه های اجتماعی است که میتواند به بازاریابی شبکه های اجتماعی شما کمک کند.
شما میتوانید با استفاده از این ابزار عملکرد خود را در رسانه های اجتماعی بررسی کنید. این ابزار به هر دو صورت رایگان و پولی در اختیار کاربران قرار میگیرد.
3. گوش دادن و تعامل
با رشد کسب و کار و بازاریابی رسانه های اجتماعی، مکالمات درباره نام تجاری شما نیز افزایش مییابد. افراد در مورد پستهای شما در شبکه های اجتماعی نظر خواهند داد، شما را در پستهای خود تَگ خواهند کرد یا مستقیماً به شما پیام خواهند داد.
حتی ممکن است افراد بدون اطلاع شما، در مورد برندتان در شبکه های اجتماعی صحبت کنند. در این صورت شما باید مکالمات مربوط به برندتان را کنترل کنید.
زیرا اگر نظر افزاد مثبت باشد، شما لذت خواهید برد ولی در غیر این صورت باید پیش از وخیم شدن اوضاع، نظرات منفی را اصلاح و آنها را کنترل کنید.
شما میتوانید به صورت دستی تمام اعلانهای خود را در بازاریابی رسانه های اجتماعی بررسی کنید اما این کار، موثر نیست. زیرا فرض کنید فردی با انتشار یک پست در صفحه خود نظر منفی اش را درباره ی برند شما به دیگران اعلام میکند.
در این صورت اگر آن فرد شما را زیر پست خود تگ نکرده باشد، ممکن است پست را هرگز مشاهده نکنید.
در عوض شما میتوانید با استفاده از ابزارهای مربوطه این گونه پستها و نظرات را مشاهده کنید. بافر نمونه ای از این ابزارها است.
بنابراین یکی دیگر از کاربرد شبکه های اجتماعی تعامل است.

امروزه تعامل با مشتریان بیش از هر زمان دیگری مهم است. ما هر روز از شبکههای اجتماعی استفاده میکنیم و انتظار داریم برندهای محبوبمان نیز در آن حضور داشته باشند. مشتریان ما به اندازه دوستان و خانواده مان مهم هستند.
تعامل چیزی فراتر از بازاریابی است و به شما کمک میکند هنگامی که همه چیز خراب شده است، مکالمه را ادامه دهید و مشکلات مشتریان تان را حل کنید.
مکالمه هایی که در توییتر، فیس بوک، گوگل پلاس، اینستاگرام، یوتیوب و … داریم به ما امکان میدهد که واقعاً با مشتری درگیر شویم و به آنها نشان دهیم هدف ما فقط فروش محصول نیست بلکه به مشکلات آنها گوش میدهیم و در جهت رفع آنها تلاش میکنیم.
رسانه های اجتماعی راهی عالی برای تعامل با مشتری هستند و این امکان را برای شما فراهم میکنند تا به سرعت مشکلات مشتریان را برطرف کنید. این کار نه تنها مشتریانتان را خوشحال میکند، بلکه باعث صرفه جویی در هزینه ها نیز میشود.
علاوه بر این، مشتریان تمایل به پرداخت پول در شرکتی را دارند که میتوانند با آنها در شبکه های اجتماعی ارتباط برقرار میکنند.
طبق تحقیقات صورت گرفته مشتریان 40 درصد بیشتر در برندهایی که به آنها پاسخ میدهند و در شبکه های اجتماعی با آنها به تعامل میپردازند، هزینه میکنند.
4. تجزیه و تحلیل
در این مرحله، بازاریابی رسانه های اجتماعی خود را بررسی میکنید. شما باید بدانید آیا نسبت به ماه گذشته در رسانه های اجتماعی به افراد بیشتری دسترسی پیدا کرده اید؟ چند نظر (کامنت) مثبت در ماه دریافت کرده اید؟ چند نفر از هشتگ برند شما در پستهای خود در شبکه های اجتماعی استفاده کردند؟
سیستم عاملهای رسانه های اجتماعی چنین اطلاعاتی را به شما ارائه میدهند.
برای مثال، اینستاگرام برای صفحات بیزینسی (کسب و کاری) یک قسمت به اسم insight دارد که در آن قسمت میتوانید پر بازدیدترین پستها و استوریهای خود، تعداد کاربرانی که از صفحه شما دیدن کرده اند و … را مشاهده کنید.
همچنین شما میتوانید از Buffer Analyze نیز برای تجزیه و تحلیل دقیق تر استفاده کنید. شما با دانستن این گونه اطلاعات میتوانید محتوای جذابتری را برای مخاطبان خود تولید کنید.
5. تبلیغات
تبلیغات مهم ترین کاربرد شبکه های اجتماعی است. در واقع تبلیغات در بازاریابی شبکه های اجتماعی به شما امکان میدهد مخاطبانی بیشتر از کسانی که در حال حاضر شما را دنبال میکنند، داشته باشید.
امروزه کاربرد شبکه های اجتماعی بیشتر شده است. همچنین سیستم عاملهای تبلیغات در بازاریابی شبکه های اجتماعی بسیار قدرتمند شده اند و شما میتوانید دقیقاً مشخص کنید که تبلیغاتتان را برای چه کسانی نمایش دهد.
بهترین نکات بازاریابی شبکه های اجتماعی
در اینجا ما چند نکته بازاریابی شبکه های اجتماعی برای شروع فعالیت در Social Media آورده ایم.
1. برنامه ریزی محتوای رسانه های اجتماعی
همان طور که قبلاً گفته شد، داشتن یک برنامه بازاریابی در شبکه های اجتماعی امری ضروری است. راجع به کلمات کلیدی خود و کلمات کلیدی رقبا تحقیق کنید تا بتوانید محتوایی تولید کنید که نظر کاربران را به شما جلب میکند.
2. محتوای عالی اجتماعی
هنگامی که صحبت از بازاریابی رسانه های اجتماعی میشود، داشتن محتوای جذاب، نسبت به دیگر فاکتورها اولویت دارد.
اطمینان حاصل کنید که به طور منظم پست منتشر میکنید و اطلاعات ارزشمندی را ارائه می دهید. اطلاعاتی که مشتریان ایده آل تان، آن را مفید و جالب میدانند.
محتوایی که در شبکه های اجتماعی خود به اشتراک میگذارید، میتواند شامل تصاویر، فیلمها، اینفوگرافیها و … باشد.
3. نام تجاری مناسب
استفاده از رسانه های اجتماعی برای بازاریابی، باعث میشود تجارت شما تصویر برند خود را از طریق سیستم عاملهای مختلف اجتماعی در معرض نمایش بگذارد.
در حالی که هر رسانه اجتماعی محیط و صدای خاص خود را دارد، اما هویت اصلی کسب و کار شما، خواه دوستانه، سرگرم کننده یا قابل اعتماد باشد، باید ثابت بماند.
4. رسانه های اجتماعی برای ارتقا محتوا
شبکه های اجتماعی رسانه کاملی برای به اشتراک گذاری محتوای سایت شما در مقابل خوانندگان است. پس از به دست آوردن طرفداران وفادار در شبکه های اجتماعی، میتوانید تمام مطالب جدید خود را در آن ارسال کنید.
همچنین داشتن محتوای عالی در سایت، به شما کمک میکند دنبال کنندگان بیشتری به دست آورید. در واقع بازاریابی محتوا و بازاریابی شبکه های اجتماعی به نفع یکدیگر هستند.
5. اشتراک گذاری لینکها
اگرچه استفاده از بازاریابی رسانه های اجتماعی راهی عالی برای به دست آوردن طرفداران و علاقه مندان است، اما فرصتی برای لینک دادن به مقالات خارجی نیز است.
اگر منابع دیگر، اطلاعات بسیار ارزشمندی را ارائه میدهند که فکر میکنید مخاطبان هدف شما از آن لذت خواهند برد، از لینک دادن به آنها نترسید!

امکان لینک دادن به سایر مقالات از دیگر کاربرد شبکه های اجتماعی است.
لینک دهی به منابع خارجی سبب افزایش اعتماد خوانندگان به کسب و کار شما میشود. علاوه بر این ممکن است شما با این کار از آنها لینک هم دریافت کنید.
6. بررسی رقبا
بررسی رقبا موضوعی است که همیشه اهمیت دارد. آنها میتوانند داده های ارزشمندی را به منظور تحقیق کلمات کلیدی و موارد دیگر در شبکه های اجتماعی ارائه دهند.
7. تجزیه و تحلیل
بدون تحلیل داده ها، نمیتوانید موفقیت استراتژیهای بازاریابی شبکه های اجتماعی خود را تعیین کنید.

Google Analytics به عنوان ابزاری عالی در این زمینه به شما کمک میکند تا تکنیکهای بازاریابی در شبکه های اجتماعی را بسنجید و همچنین تعیین کنید که چه راهکارهایی بهتر است کنار گذاشته شوند.
نتیجه گیری
بازاریابی شبکه های اجتماعی در حال تغییر است و سیستم عاملهای رسانه های اجتماعی همیشه در حال پیشرفت هستند.
وقتی فیس بوک برای اولین بار شروع به کار کرد، افراد فقط میتوانستند محتوای متنی خود را در آن به اشتراک بگذارند. اکنون، قالبهای محتوایی متنوعی مانند تصاویر، فیلم ها، فیلم های زنده (Live) و … وجود دارد.
رسانه های اجتماعی به سرعت به بخش مهمی از بازاریابی مشاغل تبدیل شده اند و امروزه کاربرد شبکه های اجتماعی بر کسی پوشیده نیست.
مطمئن باشید که استفاده از بازاریابی رسانه های اجتماعی سبب افزایش فروش شما میشود و به موفقیت کسب و کار شما کمک میکند.
شما از چه رسانه ای برای بازاریابی شبکه های اجتماعی خود استفاده میکنید؟
منابع