در سال 2012 گوگل الگوریتم جدیدی به نام الگوریتم WebSpam ارائه کرد که لینکهای اسپم و نامناسب را هدف قرار میداد. این الگوریتم بعداً به عنوان الگوریتم پنگوئن شناخته شد.
فهرست مطالب
الگوریتم پنگوئن چیست؟
در آوریل سال 2012 گوگل یکی از بزرگترین الگوریتمهای خود را منتشر کرد. این الگوریتم که بعدها پنگوئن نامیده شد، سایتهایی را هدف قرار داد که دارای لینکهای اسپم و نامناسب و انکر تکستهایی غنی از کلمات کلیدی بودند.
الگوریتم پنگوئن گوگل یا Google Penguin Algorithm بر جریمه کردن سایتهایی که از تکنیکهای کلاه سیاه سئو استفاده میکنند، تمرکز کرده است.
پنگوئن فقط با لینکهای ورودی یک سایت سرو کار دارد و به هیچ وجه لینکهای خروجی را بررسی نمیکند.
این الگوریتم میتواند از بین دامنهها هم عبور کند، بنابراین تغییر مسیر دامنه قدیمی به دامنه جدید (با استفاده از ریدایرکت 301) میتواند در طولانی مدت مشکلات بیشتری ایجاد کند.
تحقیقات نشان میدهد که استفاده از تغییر مسیر 301 یا 302 اثر پنگوئن را برطرف نمیکند. بنابراین من توصیه میکنم از این روش برای دور زدن پنگوئن گوگل استفاده نکنید!
اگر بک لینک خریده اید یا لینکهای زیادی از سایتهای بی اعتبار دریافت کرده اید، احتمال زیادی وجود دارد که سایت شما تحت تأثیر الگوریتم پنگوئن قرار بگیرد.
تاریخچه پنگوئن گوگل
گوگل همواره الگوریتمهای خود را به روز رسانی میکند، هر تغییر در الگوریتم جستجوی گوگل با یک هدف انجام میشود: ارائه نتایج جستجوی بهتر به افرادی که از موتور جستجوی Google برای کسب اطلاعات و پاسخ سوالات خود استفاده میکنند.
یکی از موثرترین الگوریتمهای گوگل، الگوریتم Panda بود. پاندا بر سایتهایی که از محتوای تکراری استفاده میکنند یا محتوای با کیفیت ندارند، تمرکز میکند. اما گوگل با الگوریتم پنگوئن خود روی لینکهای هر سایت متمرکز شد.
در واقع گوگل با الگوریتمهای پاندا و پنگوئن خود تلاش کرد تا مدیران سایتها به جای اینکه محتوای خود را فقط برای موتورهای جستجو بنویسند، روی علاقه کاربران خود تمرکز کنند و محتوای خود را برای آنها بنویسند.
در واقع پنگوئن گوگل روی موارد زیر تمرکز میکند:
- لینکهای دریافت شده از سایتهای بی کیفیت
- لینکهای دریافتی از سایتهایی که با موضوع شما مرتبط نیستند
- لینکهای پولی
- لینکهای غنی از کلمات کلیدی
- لینکهایی با انکر تکستهای مشابه
الگوریتم پنگوئن گوگل تغییر زیادی در نتایج جستجو ایجاد کرد. همانطور که بالاتر به آن اشاره کردم، این الگوریتم سایتهایی که از تکنیکهای سئو کلاه سیاه مانند پر کردن کلمات کلیدی، لینکهای اسپم و … استفاده میکردند، جریمه میکرد.
بسیاری از سایتهای تجارت الکترونیک و برندهای معتبر به شدت تحت تاثیر Google Penguin قرار گرفتند. به طوری که ترافیک بعضی از این سایتها کاهش، بعضی دیگر افزایش و عده ای از سایتها ترافیکشان ثابت ماند.
الگوریتم Penguin عمیقاً به سایتها نفوذ میکند تا موارد اسپم را جستجو کند. استفاده از تکنیکهای کلاه سیاه سئو مانند دستکاری کردن لینکها از چشم پنگوئن گوگل دور نمیماند.
Moz (ابزاری برای سئوکاران) تخمین میزند که حدود 2.1 درصد از سایتهایی که قبلاً در صفحه اول گوگل بوده اند، تحت تأثیر الگوریتم پنگوئن قرار گرفته اند و ترافیک این سایتها پس از آمدن پنگوئن گوگل به شدت افت کرد.
به روزرسانیهای پنگوئن گوگل
گوگل اولین به روزرسانی الگوریتم پنگوئن خود را در 24 ماه آوریل سال 2012 ارائه کرد که به عنوان Penguin 1.0 شناخته شد.
در 22 مِی سال 2013، دومین به روزرسانی پنگوئن با نام Penguin 2.0 انجام شد. تقریباً چهار ماه بعد گوگل بار دیگر دادههای خود را به روز کرد.
در 17 اکتبر 2014، گوگل Penguin 3.0 را ارائه کرد. تا آن زمان، همه به روزرسانیها به صورت دستی انجام میشدند. اما با ارائه Penguin 4.0 در پاییز 2016، به روز رسانی این الگوریتم به صورت خودکار انجام شد.
سایتهایی که بک لینک میخرند یا از لینکهای اسپم استفاده میکنند توسط الگوریتم پنگوئن جریمه میشوند. این مجازات در نهایت میتواند منجر به حذف سایت مذکور از فهرست نتایج جستجو شود.
الگوریتم پنگوئن چه لینکهایی را جریمه میکند؟
بر اساس این الگوریتم، استفاده از تکنیکهای زیر اسپم محسوب میشود:
- لینکهای غیرطبیعی: این لینکها که در مقابل لینکهای طبیعی قرار میگیرند، با خرید بک لینک و ایجاد مزارع لینک تولید میشوند
- لینک مصنوعی: اگر انکر تکستهای (Anchor Text) مشابه، غنی از کلمات کلیدی، در یک سایت به تعداد زیاد وجود داشته باشد و لینک داخلی ایجاد کند، به عنوان اسپم شناسایی میشوند
- رشد سریع بک لینکها: اگر سایت شما لینکهای ورودی با سرعت زیادی دریافت کند گوگل این لینکها را اسپم شناسایی میکند
روشهای جلوگیری از جریمه شدن سایت توسط الگوریتم پنگوئن گوگل
1. عملکرد لینکهای سایت خود را بررسی کنید
یکی از بزرگترین علتهای جریمه شدن سایت توسط الگوریتم پنگوئن داشتن لینکهای بی کیفیت و اسپم است. بنابراین برای اینکه توسط پنگوئن جریمه نشوید ابتدا عملکرد سایت و لینکهای خود را بررسی کنید.
یکی از راههای ارزیابی کیفیت سایت، مراجعه به PageRank (PageRank یکی از فناوریهای گوگل است که کیفیت لینک های سایت را بررسی کرده و به آن امتیاز میدهد) خود است.
در این ارزیابی موارد زیر بررسی میشود:
آیا طراحی سایت از کیفیت مطلوبی برخوردار است؟ آیا مطالب نوشته شده منحصر به فرد و معتبر است؟ لینکهای شما چقدر به یکدیگر مرتبط هستند؟
ارتباط لینکها موضوعی مهم در سئو سایت است. لینکهایی که به محتوای شما مربوط نیستند، کمک زیادی به رتبه سایت شما نمیکنند. علاوه بر این الگوریتم پنگوئن میتواند با شناسایی لینکهای نامرتبط، سایتتان را جریمه کند.
اگر از پست مهمان برای کسب لینکهای داخلی خود استفاده میکنید، مطمئن شوید موضوع سایت مذکور با سایت شما مرتبط است.
بسیاری از سایتها مطالب خود را دسته بندی میکنند. بنابراین پست مهمان خود را در دسته مربوط به موضوع آن ارسال کنید. به عنوان مثال یک سایت در زمینه دیجیتال مارکتینگ ممکن است دو دسته ی آموزش سئو و مفاهیم سئو داشته باشد.
در صورتی که موضوع پست مهمان شما درباره ی آموزش سئو (مثلا آموزش گوگل وبمستر تولز) است بهتر است آن را در دسته آموزش سئو قرار دهید.
علاوه بر موارد گفته شده، شما باید بدانید که لینکهای شما به چه سرعتی به دست آمده اند. اگر طی یک دوره کوتاه مدت، لینکهای زیادی دریافت کرده باشید، گوگل لینکهای شما را اسپم شناسایی میکند. معمولا افرادی که بک لینک میخرند یا از مزارع لینک استفاده میکنند، با این مشکل رو به رو خواهند شد.
در واقع سرعت دریافت لینکها، سیگنال مهمی برای گوگل است تا از طریق آن متوجه شود کدام لینکها معتبر و قابل اعتماد هستند.
شما میتوانید لینکهای خود را با استفاده از گوگل سرچ کنسول بررسی کرده و لینکهای اسپم را شناسایی کنید.
2. به Anchor Text خود توجه ویژه داشته باشید
هنگام لینک داخلی به مقالات خود از Anchor Text های متفاوتی استفاده کنید. زیرا در غیر این صورت توسط الگوریتم پنگوئن گوگل جریمه میشوید.
حتی اگر بسیاری از لینکهای داخلی شما به محتوای همان صفحه ی سایت اشاره کند، طبیعی نیست که اکثر مقالاتتان از انکر تکستهای مشابه استفاده کنند.
به عنوان مثال فرض کنید شما دو مقاله با عنوانهای «سئو داخلی چیست» و «سئو دسته بندی سایت» دارید. در هر دو مقاله هم از توضیحات متا در متن خود صحبت کرده اید. بهتر است برای ایجاد لینک داخلی در یکی از مقالات از انکر تکست «توضیحات متا» و در مقاله ی دیگر از انکر تکست «توضیحات متا مناسب» استفاده کنید.
در این صورت با ایجاد تغییراتی در انکر تکستهای خود، از جریمه الگوریتم پنگوئن در امان میمانید.
3. لینکهای اسپم خود را حذف یا آنها را Disavow کنید
بهترین راه برای بازسازی رتبه بندی خود در موتورهای جستجو خلاص شدن از شر هرگونه لینک اسپم است. برای انجام این کار چند راه وجود دارد.
اگر لینک اسپم شما به دلیل استفاده از انکر تکستهای مشابه به وجود آمده است، انکر تکستهای خود را تغییر دهید. جالب است بدانید که تنها درصد کمی از افراد این کار را انجام میدهند (تقریبا بین 5-10 درصد افراد).
راه دوم این است که با استفاده از Google Webmaster Tools لینکهای خود را Disavow کنید. شما با Disavow کردن لینکهای خود در گوگل وبمستر تولز به گوگل این سیگنال را میفرستید که لینکهای شما را بررسی نکند.
حواستان باشد اگر به اشتباه لینکهای با کیفیت خود را Disavow کنید، این لینکها دیگر به رتبه شما کمک نخواهند کرد.
توجه کنید که پس از Disavow کردن لینکهای نامناسب و اسپم، رتبه شما به سرعت بهبود نمیابد. زیرا افزایش ترافیک و بهبود رتبه بندی در موتورهای جستجو علاوه بر حذف لینکهای نامناسب به عوامل دیگری مانند: تولید محتوای با کیفیت، کسب لینکهای طبیعی و … نیز بستگی دارد.
4. روی ایجاد لینکهای با کیفیت تمرکز کنید
برای افزایش رتبه خود در گوگل و جریمه نشدن توسط الگوریتم پنگوئن لینکهای با کیفیت تولید کنید. شما میتوانید برای این منظور از پست مهمان، رپورتاژ آگهی، انتشار محتوای سایت خود در شبکههای اجتماعی و … استفاده کنید.
یادتان باشد لینکهای با کیفیت به سرعت به دست نمیآیند و به گذشت زمان نیاز دارند.
ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که چرا با وجود حذف لینکهای اسپم باز هم بهبودی در رتبه بندی سایت حاصل نشده است؟
این موضوع چند دلیل دارد:
- افزایش اولیه ترافیک و رتبه بندی شما ناشی از بک لینکهای اسپم ناشی بود
- وقتی لینکهای اسپم خود را حذف کردید، هیچ تلاشی برای به دست آوردن بک لینک جدید و با کیفیت نکرده اید
- ممکن است همه بک لینکهای اسپم و نامناسب شما حذف نشده باشند
هنگامی که از شر پنگوئن خلاص شدید، انتظار نداشته باشید که رتبه شما به سرعت به جایی که قبل از پنگوئن بوده است، برگردد.
خیلی از صاحبان سایت این تصور را دارند که پس از رفع لینکهای اسپم خود، بلافاصله رتبه بهتری را در موتورهای جستجو کسب میکنند.
باورهای غلط درباره ی الگوریتم پنگوئن گوگل
در اینجا چند باور غلط در مورد الگوریتم پنگوئن آورده شده است که ما طی سالهای گذشته آن را مشاهده کرده ایم.
یکی از بزرگترین باورهای غلط در مورد Google Penguin این است که مردم از آن به عنوان پنالتی گوگل یاد میکنند. اما پنگوئن ماهیتی کاملاً الگوریتمی دارد و توسط Google و به صورت دستی ایجاد نمیشود.
با وجود اینکه هر دو الگوریتم پنگوئن و پنالتی گوگل سبب کاهش ترافیک سایتها میشوند، تفاوتهای زیادی بین آنها وجود دارد.
پنالتی گوگل زمانی اتفاق میافتد که یکی از اعضای تیم گوگل سایت شما را تجزیه و تحلیل کرده و تکنیکهای سئو کلاه سیاه را در آن پیدا میکند. این اقدام به صورت دستی صورت میگیرد. در این صورت شما اعلانی را از طریق کنسول جستجوی Google دریافت خواهید کرد.
اما پنگوئن نیاز به نیروی انسانی ندارد و با الگوریتم خود، سایتها را تجزیه و تحلیل میکند. یکی دیگر از باورهای غلط درباره ی الگوریتم Google Penguin این است که در صورت جریمه شدن سایت به شما اطلاع داده میشود.
متأسفانه، این باور نیز درست نیست. کنسول جستجو به شما اطلاع نمیدهد که رتبه بندی شما به دلیل استفاده از Penguin افت کرده است.
نتیجه گیری
امروزه الگوریتم پنگوئن یکی از الگوریتمهای اصلی موتور جستجوی گوگل است و این الگوریتم به طور منظم به روز رسانی میشود.
تلاشهای مداوم گوگل برای به روز رسانی الگوریتمهای خود عمدتاً به دلیل مقابله با سایتهایی است که از تکنیکهای سئو کلاه سیاه استفاده میکنند.
این الگوریتم گوگل درصد لینکهای با کیفیت سایت را در مقایسه با لینکهای اسپم بررسی میکند. بهترین راه برای از بین بردن تأثیرات منفی پنگوئن این است که تمرکز خود را روی دریافت لینکهای با کیفیت بگذارید.
هرچه تعداد لینکهای با کیفیت بیشتری به دست آورید، راحت تر از شر الگوریتم پنگوئن خلاص میشوید.
این را بدانید که اگر در معرض لینکهای اسپم قرار گرفته اید و توسط پنگوئن گوگل جریمه شدید، این فرصت را دارید که شرایط خود را تغییر دهید و رتبه بهتری در صفحه نتایج گوگل کسب کنید.
یادتان باشد که صبور باشید. کسب اعتبار خوب برای سایت و برند تجاری فرآیندی زمان بر است. اما در نهایت سایت شما مقاوم خواهد شد و دیگر تحت تأثیر به روزرسانیهای بعدی گوگل قرار نخواهد گرفت.
تاکنون توسط الگوریتم پنگوئن جریمه شده اید؟ چه روشهای دیگری برای رهایی از جریمه شدن توسط پنگوئن گوگل میشناسید؟
منابع
searchenginewatch
infidigit
searchmetrics