بهینه سازی نقشه سایت و استفاده از آن، یکی از موارد مهم در سئو سایت میباشد. این که بهینه سازی سایت مپ چه اهمیتی در سئو یک سایت دارد و نحوه ایجاد سایت مپ (Sitemap) برای سئو سایت مهم است.
با ما در ادامه مقاله همراه باشید، تا اهمیت بهینه سازی سایت مپ و همینطور نحوه ایجاد نقشه سایت را متوجه شوید.
شاید اولین سوال در ذهن شما این باشد که آیا بهینه سازی سایت مپ امر مهمی در سئو است یا خیر؟
پاسخ این سوال، این است که نقشه سایت و بهینه سازی نقشه سایت، همیشه برای سایت شما مفید است.
اگر هیج چالشی نداشته باشید ممکن است در ادامه با چالشهایی روبرو شوید، اما به دلیل داشتن آن هیچگاه مجازات نخواهید شد. بنابراین، برای داشتن امنیت کافی، اگر از قبل سایتی ندارید، یک نقشه سایت، برای صفحه (سایت) خود ایجاد کنید.
فرض بر این که شما در حال مسافرت به یک شهری در ایران هستید و ممکن است در این مسافرت دچار سردرگمی شوید، نمیدانید کدام مسیرها را باید طی کنید تا به مقصد برسید، آنگاه متوجه آن میشوید که نقشه، چقدر میتواند شما را در این زمینه کمک کند.
یک صفحه (سایت) هم باید یک نقشه سایت داشته باشد، زیرا رباتهای گوگل زمانی که صفحه شما را پیدا میکنند، چگونه میخواهند کل صفحات شما را بررسی و ایندکس کنند. در نتیجه، در اینجا اهمیت استفاده از نقشه سایت و بهینه سازی سایت مپ، مشخص میشود.
فهرست مطالب
بهینه سازی نقشه سایت
قبل از اینکه ما به بهترین روشهای بهینه سازی سایت مپ در سئو بپردازیم، بگذارید ابتدا با جزئیات بیشتر، بفهمیم نقشه های سایت چیست و چرا ضروری هستند.
نقشه سایت چیست؟
نقشه سایت به خزنده های موتور جستجو کمک میکند، سایت شما را بهتر درک کنند و به آن پیمایش کنند. به تعبیر فنی تر، این پرونده ای است که، لیست صفحات و سایر پرونده های سایت شما و ارتباط آنها با یکدیگر را لیست میکند.
موتورهای جستجو از فایل نقشه سایت، برای جستجوی هوشمندانه تر صفحه ی شما استفاده میکنند. به آنها کمک میکند تا صفحات وب شما را به روشی بهتر بخزند و ایندکس کنند.
تأثیر بهینه سازی نقشه سایت
از نظر سئو، نقشه های سایت مزایای فراوانی دارند، زیرا به موتورهای جستجو کمک میکند تا سایت شما را جستجو کنند و صفحات شما را بهتر فهرست کنند. این کار به آنها امکان میدهد محتوای سایت شما را بهتر درک کنند و صفحات شما را برای مرتبط ترین سوالات جستجو (توسط کاربران)، رتبه بندی کنند.
هرچه موتورهای جستجو بهتر صفحات شما را درک کرده و آنها را فهرست بندی کنند، رتبه جستجوی شما برای جستجوی مربوطه بالاتر خواهد بود.
نقشه های سایت و بهینه سازی نقشه سایت، به ویژه برای سایتهای بزرگ یا سایتهایی که تعداد زیادی صفحه بدون لینک دارند، مفید هستند. در این موارد، نقشه های سایت به نمایش روابط بین صفحات کمک میکند و به موتورهای جستجو کمک میکند، سایت شما را بهتر درک کنند.
1. صفحات وب خود را در اولویت قرار دهید
یکی از بهترین روشها در بهینه سازی سایت مپ، که باید دنبال کنید، اولویت بندی صفحات وب خود است. پروتکل نقشه سایت توسط Google به شما امکان میدهد صفحات وب خود را رتبه بندی کنید و به آنها نمره ای بین 0.1 و 1 را بدهید.
صفحاتی که به آنها امتیاز بالاتری میدهید، بیشتر از آنهایی که نمره کم دارند خزش میشوند.
به عنوان یک قانون کلی، امتیازات بالاتری را به صفحات پویای خود اختصاص دهید که در آن مطالب را بیشتر مرتب و به روز میکنید. به عنوان مثال، اگر وبلاگی دارید که همیشه و پیوسته محتوا اضافه میکنید یا پستهای خود را مرتباً به روز میکنید، این امتیازات را بالاتر ببرید.
به همین ترتیب، صفحاتی مانند “با ما تماس بگیرید” یا “درباره ما” که ایستایی بیشتری دارند و مرتباً به روز نمیشوند، باید امتیاز کمتری کسب کنند.
در اختصاص دادن امتیازات بالا به همه صفحات، مقاومت کنید. همانقدر که برای آنها ارزش قائل هستید، موتورهای جستجو از ارزش بالاتری برخوردار هستند. آنها نمیتوانند بین صفحات پویا و ایستای شما تفاوت قائل شوند و شما میتوانید برخی از مزایای آن را از دست دهید.
2. دسته بندی محتوا
هدف اساسی بهینه سازی نقشه سایت، کمک به موتورهای جستجو برای درک ساختار سایت و محتوای آن است. برای آن، بسیار مهم است که مطالب خود را به درستی طبقه بندی کنید، تا اشتراکات و سلسله مراتب مشخص باشد.
بنابراین، طبقه بندی صحیح محتوای سایت خود، بهترین شیوه ی بهینه سازی نقشه سایت است که میتوانید آن را دنبال کنید.
برای بیشتر سایتها، ساختار محتوای صفحه اصلی، سپس دسته ها و زیر مجموعه های آنها است و این از همان نظم سلسله مراتبی پیروی میکند.
نکته کلیدی در اینجا تقسیم بندی دسته ها و زیر گروه ها بر اساس اشتراک مطالب است. با این کار اطمینان حاصل میکنید که تمام مطالب مشابه در یک دسته جمع شده و پراکنده نیستند. این فقط بهترین روش بهینه سازی سایت مپ نیست، بلکه باعث محبوبیت سایت شما برای کاربران میشود.
3. ارسال نقشه سایت به گوگل
یکی دیگر از بهترین روشهای مفید برای بهینه سازی نقشه سایت استفاده از ابزار ایجاد نقشه سایت است. ایجاد نقشه سایت با استفاده از ابزار، بسیار آسان تر و سریعتر از ایجاد دستی آن است.
اگر سایت وردپرس دارید، میتوانید از افزونه Yoast استفاده کنید و مستقیماً نقشه های سایت XML را از خود این افزونه فعال کنید. برای سایتهای دیگر میتوانید از نقشه سایت Google XML برای ایجاد نقشه های سایت XML استفاده کنید.
البته ما در ادامه مقاله نحوه ایجاد نقشه سایت در وردپرس را برای شما توضیح خواهیم داد.
در ادامه مطلب بهینه سازی سایت مپ و نحوه ایجاد سایت مپ (Sitemap)، شما همچنین میتوانید نقشه خود را با استفاده از کنسول جستجوی گوگل خود، به Google ارسال کنید. نحوه انجام دادن این کار به این شکل است که:
- وارد داشبورد خود شوید و گزینه Sitemap را کلیک کنید.
- در صفحه ی بعدی آدرس URL نقشه ی سایت خود را وارد کنید.
- در نهایت در صفحه ی بعدی شما میتوانید نقشه ی سایت ارسال شده را بررسی کنید.
4. نقشه سایت را در صفحه اصلی خود و فهرست ریشه قرار دهید
وقتی نوبت به بهترین روشهای ایجاد و بهینه سازی سایت مپ میرسد، قرار دادن نقشه سایت HTML در مکانهای مناسب مهم است. این به بازدیدکنندگان سایت شما امکان دسترسی آسان به اطلاعات را میدهد.
نقشه های سایت HTML در درجه اول برای آسان پیمایش کردن کاربران در سایت شما طزاحی شده اند و قرار دادن یک نقشه سایت در صفحه اصلی خود، بهترین روشی است که باعث میشود کاربران بتوانند صفحات مختلف سایت شما را راحت تر مشاهده کنند.
افراد میتوانند به جای اینکه دستهها و زیر گروه های مختلف را به صورت جداگانه بررسی کنند، نقشه سایت و لیست URL ها را بررسی کنند، تا اینکه به دنبال آن باشند.
مزیت دیگر این استراتژی، این است که موتورهای جستجو از صفحه اصلی شما نیز شروع به خزیدن میکنند. بنابراین، اگر لینکهای جدیدی اضافه شود، در صورت وجود یک نقشه سایت در صفحه اصلی، لینکهای آن آسان تر خواهد بود.
به همین ترتیب، در مورد نقشه سایت XML، باید آنها را در دایرکتوری ریشه قرار دهید تا به نتایج مشابه برسید.
5. URL های هر نقشه سایت را محدود کنید
این یکی از بهترین روشهای بهینه سازی نقشه سایت است، که فقط برای سایتهای متوسط تا بزرگ قابل استفاده است.
سایتهای بزرگ لینکهای زیادی دارند که ممکن است اضافه کردن آنها فقط در یک نقشه سایت، بیش از حد باشد. بنابراین، اگر لینکهای کافی برای هر دسته دارید، میتوانید برای هر یک، نقشه سایت جداگانه ایجاد کنید.
در نتیجه این کار به شما کمک میکند تا امور را به شیوه ای بهتر سازماندهی کرده و از هرگونه هرج و مرج جلوگیری کنید. اگر لینکهای زیادی دارید، میتواند کاربران شما را گیج کند و ممکن است توسط موتورهای جستجو به عنوان یک مزرعه لینک شناخته شود.
روش دیگر برای محدود کردن URL ها استفاده از نسخه های متعارف در نقشه سایت شما است.
به عنوان مثال، اگر چندین URL برای انواع مختلف محصول دارید، پس باید فقط URL اصلی صفحه محصول را در نقشه سایت خود قرار دهید. میتوانید از برچسب “link rel = canonical” استفاده کنید تا به موتورهای جستجو بگویید کدام صفحه، از صفحه اصلی است.
6. هرگز نشانیهای اینترنتی “Noindex” را در نقشه سایت سایت خود وارد نکنید
آدرسهای Noindex آدرسهایی هستند که شما نمیخواهید موتورهای جستجو خزنده یا فهرست شوند. این صفحات ممکن است صفحاتی باشند که نمیخواهید در نتایج جستجو نشان داده شوند، اما برای سایت شما مفید هستند.
ممکن است شما با استفاده از روش Meta Robots یا قرار دادن برچسب Noindex در پرونده robots.txt خود، Noindex را به این صفحات اضافه کرده باشید.
اگر نمیخواهید اینها نمایه شوند، دیگر افزودن Noindex ها در نقشه سایت شما فایده ای ندارد، زیرا در این صورت بودجه خزیدن خود را هدر خواهید داد. علاوه بر این، این یک پیام متناقض به موتورهای جستجو میدهد.
اگر چیزی در نقشه سایت شما باشد، فرض میشود که به اندازه کافی مهم باشد تا فهرست شود و برچسبهای Noindex، درست پیام متضادی را میدهند: “این URL ها نیازی به فهرست شدن ندارند”، این یعنی این که از آن باید اجتناب شود.
بنابراین، برای حفظ ثبات و صرفه جویی در بودجه خزیدن، بهترین روش این است که نقشه سایت را دنبال کنید، تا تمام صفحات Noindex را از نقشه سایت خود حذف کنید.
7. استفاده از نقشه سایت پویا
یکی دیگر از عوامل تأثیر گذار در بهینه سازی نقشه سایت استفاده از نقشه سایت پویا است. برای سایتهای بزرگ با صفحات زیاد و محتوایی که مرتباً اضافه میشود، بهترین روش استفاده از نقشه سایت پویا است.
نقشه های سایت پویا مواردی است که دارای مجموعه ای از قوانین است که به آنها امکان میدهد هنگام افزودن یا حذف خودکار صفحات، به روز شوند.
در نقشه سایتهای پویا، میتوانید قوانین و منطق مختلفی ایجاد کنید، که آن را پویا کند. به عنوان مثال، شما میتوانید قانونی ایجاد کنید که به آن کمک کند، که تشخیص دهد چه زمانی یک صفحه باید اضافه شود، یا میتوانید قانونی ایجاد کنید، که تعیین کند آیا یک صفحه Noindex به صفحه عادی تغییر کند یا خیر.
علاوه بر این، دسترسی به نقشه های سایت پویا سریعتر است و بنابراین برای موتورهای جستجو راحت تر است و اینها احتمال کمتری برای خراب شدن دارند، در حالی که یک نقشه سایت ایستاده به راحتی خراب میشود.
بنابراین، اگر سایت بزرگی دارید، به عنوان یکی از بهترین روشها، باید از نقشه سایت پویا استفاده کنید.
نحوه ایجاد نقشه سایت در وردپرس
قبل از این که نحوه ایجاد سایت مپ (Sitemap) را به شما آموزش دهیم، باید بگوییم که ابزارها و افزونه های مختلفی، در نحوه ایجاد نقشه سایت وجود دارد، اما آسانترین آنها و بهترین روش، استفاده افزونه Yoast SEO است.
نحوه ایجاد سایت مپ (Sitemap) در وردپرس مراحلی را باید طی کنید. اول از همه باید وارد در آدرس وردپرسی سایت خود شوید. برای نحوه ایجاد سایت مپ (Sitemap) ابتدا وارد داشبورد وردپرس خود شده، سپس بر روی افزونه ها کلیک کنید و بعد بر روی افزودن کلیک نمایید.
در ادامه، افزونه Yoast SEO را در کادر (1) جستجو کنید، سپس آن را نصب و فعال کنید.
بعد از نصب افزونه Yoast SEO به داشبورد وردپرس برگردید و بر روی سئو کلیک کنید و بعد از آن روی عمومی کلیک نمایید.
سپس بر روی امکانات (1) کلیک کنید، تا صفحه زیر به شما نشان داده شود. در این پنجره ای که به شما نمایش داده میشود نقشه سایت XML را پیدا کنید و آن را مانند تصویر زیر فعال یا همان روشن (2) کنید.
سپس بعد از انجام این کار بر روی علامت سوال کلیک کنید و سپس مشاهده نقشه سایت را کلیک کنید.
سپس صفحه ای مانند تصویر زیر به شما نمایش داده میشود، که شما میتوانید سایت مپ یا نقشه های سایت خود را مشاهده کنید.
همانطور که گفته شد، شما میتوانید از ابزارهای مختلفی در نحوه ایجاد نقشه سایت از آنها استفاده کنید، از جمله:
- WRITEMAPS
- MINDMUP
- POWERMAPPER
- DYNOMAPPER
- SLICKPLAN
نتیجه گیری
نقشه سایت قدرتمند است و پایه و اساس SEO است. شما باید با کمک به موتورهای جستجو، در جستجوی هوشمندتر سایت، از نقشه سایت برای بهبود رتبه سایت خود استفاده کنید. همانطور که ما نحوه ایجاد سایت (Sitemap) را در این مقاله به شما آموزش دادیم.
با این حال، بهترین روشها برای بهینه سازی سایت مپ وجود دارد، که باید آنها را دنبال کنید تا به روش صحیح انجام شود.
استفاده از این تکنیکها و روشها برای بهینه سازی نقشه سایت، به شما کمک میکند نقشه سایت را به روش صحیح درست کنید و اطمینان حاصل کنید که نقشه سایت عملکرد خود را به خوبی انجام میدهد.
امیدوارم با مطالعه این مقاله پاسخ سوالات شما در زمینه ی بهینه سازی نقشه سایت، همچنین اهمیت نقشه سایت XML و نحوه ایجاد نقشه سایت، برطرف شده باشد. نظرات و سوالات خود را با ما در میان بگذارید.
منابع